Det finns olika sätt för att bleka tänderna. Om tandblekningen görs hos tandläkaren är de vanligaste metoderna gel eller UV-ljus. De vanliga metoderna hemma är tandblekningskit, tandblekningspenna och white strips.
Om du väljer att bleka dina tänder hos tandläkaren görs först en undersökning av dina tänder, samt bedömning och rådgivning gällande tandblekning. Därefter kan du komma på din första behandling för blekningen. Ofta kan det krävas fler än en behandling och i många fall får du fortsätta behandlingen på egen hand hemma. Så oavsett om du väljer att göra tandblekning hos tandläkare eller helt på egen hand kommer du få göra en del av blekningen hemma.
Tandblekning på Folktandvården vs. tandblekning hemma
Den största skillnaden mellan att göra tandblekning på Folktandvården och hemma är att Folktandvården grundar blekningsmetod och möjligheter utifrån en undersökning av dina tänder. Om du däremot vill bleka tänderna hemma kan du också alltid göra en undersökning hos tandläkaren först för att få en bedömning. En sådan bedömning kan du även be om vid en vanlig undersökning.
En annan skillnad är att blekgelen, som är en vanlig metod både hos tandläkaren och hemma, får vara starkare hos tandläkaren. Det beror på att det finns risker för ilningar i tänderna vid användning av för starkt blekmedel. Tandblekning hemma innehåller ofta något svagare blekmedel men kan i gengäld användas fler gånger för att uppnå samma resultat.
Vid tandblekning genom Folktandvården och en tandläkare får du ofta en skena att placera blekmedlet i som du har på dig hemma. Den är skapt och formad efter dina tänder. Vid tandblekning hemma får du istället ofta verktyg och redskap som ska passa alla. Är du orolig över att blekningen hemma inte ska täcka hela tänderna eller att du kommer åt tandköttet, kan du använda tandblekningspenna istället för straps.
Båda tandblekning hos tandläkare och hemma kan ge ilningar och svullet eller irriterat tandkött. Det går ofta över av sig själv och rekommendationen är att du gör ett uppehåll i behandlingen tills det gått över.
Vad kostar det att bleka tänderna hos tandläkare?
Den största skillnaden mellan tandblekning hos tandläkare eller tandblekning hos Folktandvården och hemma är såklart priset. Folktandvården har en prislista på tandblekning från 4000 kronor till 5000 kronor, beroende på om du ska bleka en käke eller två. Andra faktorer som spelar roll är mängden blekningsmedel som går åt och hur snabbt tänderna uppnår önskat resultat. Priset kan vara lite lägre om tandläkaren bedömer att du behöver en blekning av medicinska skäl. Alltså ifall dina missfärgningar beror på en mineralisk anledning.
Du kan också välja att bleka enstaka tänder, vilket är billigare. Vid privata tandläkarmottagningar kan priset variera, eftersom de kan skapa erbjudanden på ett annat sätt än folktandvården.
Tandblekning tandläkare: resultat
Det går nästan aldrig att garantera ett visst resultat vid tandblekning. Det beror på hur länge tänderna varit missfärgade och orsaken till missfärgning. En annan faktor är tändernas kvalitet.
Hur länge blekningen håller i varierar också beroende på tandens kvalitet och din konsumtion av mat och dryck. Generellt håller en blekning mellan ett och tre år.
Enligt våra jämförelser är tandblekning hemma att föredra
Ett vanligt rykte är att tandblekning hemma är skadligt för tänderna. Det ämnet i blekmedel som kan skada emaljen är väteperoxid. För att förhindra att tänderna tar skada vid hemmabruk har EU-kommissionen infört en regel för hur hög halt väteperoxid blekmedlet får innehålla. Därför är blekmedel som används hemma svagare än det du får om du gör tandblekning hos tandläkare. Därför är det en mindre risk att dina tänder tar skada vid tandblekning hemma.
En annan viktig aspekt är priset. Som nämnt får du betala mellan 4000 och 5000 kronor för att bleka alla tänder hos tandläkare. De produkter och paket som finns att köpa för blekning hemma kostar mellan 300 och 800 kronor.
Tandblekning hos tandläkaren är bättre för vissa
Ibland är tandblekning hos tandläkare att föredra. Ett exempel är om du har rotfyllda tänder, eftersom tandblekning kan skada tandroten allvarligt. Det kan också vara att föredra om du har dålig munhygien eftersom det kan krävas åtgärder innan blekningen kan påbörjas.
Undvik alltid tandblekning om du är gravid eller ammar, om du röker eller snusar samt om du har någon form av frätskador.
Titta närmare på de bästa tandblekningskiten
Tandblekning.nu arbetar med att jämföra olika tandblekningskit och metoder att använda hemma. I våra jämförelser tittar vi på priser, kvalitet, produkternas säkerhet samt konsumentvillkor och kundgarantier. Läs om de bästa tandblekningskiten.