Varför får man gula tänder?

Gula och missfärgade tänder är ett mycket vanligt problem hos oss människor och varje år försöker miljontals bleka sina gula tänder. Med varför får man gula tänder? Det kommer vi svara på nedan.

Förutom en lista på orsaker till gula tänder och missfärgningar har vi samlat ett par tips som kommer hjälpa dig få ett vitare leende snabbt.

Är gula tänder och missfärgade tänder samma sak?

Innan vi sätter igång behöver vi klargöra de två begreppen som oftast används för att beskriva tänder som behöver blekas; nämligen gula tänder och missfärgade tänder.

Generellt sett är de två begreppen utbytbara och de flesta använder dem för att beskriva samma problem. Om man däremot frågar en tandläkare så kan svaret variera något då de ofta skiljer på hela tandrader som är gula och enskilda tänder med missfärgningar. Man kan nämligen få gula tänder av ålder och dålig hälsa medan missfärgningar oftast orsakas av utomstående faktorer såsom mat, dryck och tobak.

Vanliga orsaker till gula tänder

Det finns många faktorer som kan orsaka gula tänder. Tyvärr kan även en del av våra dagliga behov, däribland mat och dryck, leda till gula tänder vilket kan göra det svårt att få och behålla vitare tänder.

Passa något av följande in på dig? Då hittar du de bästa blekningskiten för dig på denna sajt.

Dålig munhygien

Är man dålig på att ta hand om sina tänder är sannolikheten hög att de kommer börja gulna. Plack ger ofta upphov till missfärgningar och genom att regelbundet borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj kan du begränsa och i bästa fall motarbeta gula tänder.

Mat & dryck

Mycket av den mat och dryck vi konsumerar kan färga tänderna. Det är framför allt matvaror med kemiska färgämnen och drycker som te och kaffe som leder till missfärgade och gula tänder.

Tobak

Alla former av tobak missfärgar tänder på ett eller annat sätt. Det spelar ingen roll om du snusar, röker eller tuggar tobak – dina tänder kommer gulna förr eller senare.

Skadad emalj

I samband med att ens emalj försvagas blir tänderna ofta gula då en skadad emalj exponerar tandmaterialet under. Därför får många gulare tänder när de åldras. Tyvärr är denna typ av gula tänder ofta svår att behandla då  man först måste laga emaljen.

Läkemedel

Det finns idag en rad olika läkemedel som kan missfärga tänder. Det handlar framför allt om olika sorters penicillin men även andra mediciner. Rådfråga därför alltid din läkare eller tandläkare innan du börjar bleka tänderna om du för tillfället tar läkemedel eller är sjuk.

Bleka gula tänder hemma

Det enklaste sättet att få vitare tänder är att bleka dem hemma. Vi har testat och recenserat alla de ledande aktörerna på marknaden och rekommenderar de som är bäst-i-test på denna sajt.

Bland de rekommenderade produkterna hittar du bland annat white strips, tandblekningspennor, etc. Vi har också skapat en guide om huskurer för blekare tänder, för trots att dessa metoder saknar forskning som stödjer dem (varav vi inte rekommenderar dem), kan det vara bra att känna till alla sina alternativ.