Tandblekningspenna

Sedan urminnes tider har vi människor använt alla möjliga sorters tekniker för att få vitare tänder. En av de bästa metoderna för tandblekning som idag finns tillgänglig för privatpersoner är tandblekningspennor. De är enkla att använda, perfekta för hemmabruk och utlovar vitare tänder snabbt för ett rättvist pris.

I likhet med alla kosmetiska ingrepp som man kan genomföra hemma måste du vara försiktig med tandblekningspennor så att du inte gör fel eller begränsar behandlingens verkningskraft. Därför har vi samlat all information du kan tänkas behöva om att bleka tänderna hemma, samt rekommendationer på de bästa tandblekningspennorna just nu.

Vad är en tandblekningspenna?

Tillsammans med white strips är blekningspennan är ett av de enklaste sätten att bleka tänderna på hemma. Allt man behöver är pennan som inte är mycket större än en vanlig kulspetspenna samt en blekningsgelen som i regel redan finns i penna. Gelen applicerar man på tänderna med en liten pensel som sitter längs ut på pennspetsen.

Processen är inte tidskrävande utan tar ungefär dubbelt så lång tid som att borsta tänderna normalt.

Denna tandblekningsmetod fungerar genom att man applicerar ett tandblekningsmedel direkt på tänderna med tandblekningspennan. Gelen, som innehåller blekande agenter såsom natriumhydroxid, aromämnen, kiselföreningar och kalciumkarbonat, etc., får därefter sitta kvar på tänderna under den utsatta tidsramen. Många geler innehåller även ämnen som hjälper till att stärka tänderna, däribland fluor och aloe vera.

Efter en behandlingen sköljer du bort gelen och du kan förvänta dig nästan omedelbara resultat, beroende på vilken av alla blekningspennor du använder.

Vår favorit bland tandblekningspennorna på marknaden

De flesta riktigt bra blekningspennorna för vitare tänder är snarlikt utformade och designade så att alla ska kunna använda dem, även de som aldrig blekt tänderna tidigare.

Det som skiljer de olika aktörernas produkter från varandra är innehållet i gelerna, mängden gel (dvs. antalet behandlingar) som levereras med pennan och givetvis priset. Vi har testat en mängd blekningspennor på nätet och har kommit fram till att följande är den bästa just nu.

Tandblekningspenna från dentaworks

Dentaworks Tandblekningspenna

Tandblekningspennan rekommenderas för dig som blekt tänderna tidigare och vill få bort nya missfärgningar eller bleka enstaka tänder.

Endast 399 SEK

  • Tandblekningpenna 4ml 
  • Räcker för 30 behandlingar
  • Tandnyanskarta
  • Manual på svenska

Så använder du en blekningspenna – steg för steg

Om du aldrig har blekt tänderna med en blekningspenna tidigare så rekommenderar vi att du läser på om hur man gör innan du börjar. På så sätt undviker du onödiga misstag och kan försäkra dig om att du får de vita tänderna du alltid drömt om.

Även om riskerna med att använda blekningspennor inte är särskilt allvarliga för de flesta, så är det aldrig en dum idé att vara ordentligt förberedd.


Steg 1: Förbered pennan

Börja med att förbereda pennan. De flesta pennor levereras med gelen i sig redan, medan andra kräver att man först fyller på dem eller sätter i en gelbehållare. Dessutom är pennorna ofta stängda så att de inte läcker så du behöver förmodligen bryta en försegling för att använda produkten.

Steg 2: Förbered tänderna

För bästa resultat och för att gelen ska fästa på tänderna ska du se till att ha så rena tänder som möjligt. Det innebär att du ska borsta tänderna och gärna använda tandtråd innan du börjar. Vidare är det viktigt att du torkar tänderna ordentligt då gelen inte fäster på en blöt yta.

Steg 3: Applicera gelen

Nu kan du börja applicera gelen på tänderna enligt instruktionerna. Försök lägga ett så jämnt lager som möjligt på alla tänder och glöm inte de som sitter bak i munnen. En del pennor kan användas till att bleka specifika områden i munnen, exempelvis om du har en fyllning som inte matchar eller om du har fått en större missfärgning.

Var försiktig så att du inte får blekningsmedlet på andra ställen än tänderna då det kan orsaka irritation.

Steg 4: Låt medlet verka

Det är nu enormt viktigt att du följer instruktionerna som kom med pennan till punkt och pricka. Vissa medel ska nämligen bara sitta på ett par minuter så att det stelnar innan man sköljer av det. Andra geler kan man ha på längre; exempelvis kan man pensla på gelen innan sängen och sen inte skölja ur det förrän morgonen efter.

Den sistnämnda varianten är bäst för de som ska bleka sina tänder många nyanser samt i början av sin behandling.

Observera att detta är generella instruktioner som gäller för majoriteten av alla blekningspennor på marknaden. Tänk dock på att aktörerna använder olika blekningsgeler och att verkningstid och instruktioner därför kan variera. Läs igenom bipacksedel och medföljande guide noggrant!

Finns det risker med blekningspennor?

Väldigt få kosmetiska ingrepp är helt riskfria och blekningspennor är inget undantag. Trots att det är en av de säkraste tandblekningsbehandlingarna på marknaden, finns det vissa saker man måste vara försiktig med.

Allas munhälsa och -hygien är annorlunda och därför reagerar vi alla olika bra eller dåligt på behandlingar. Medan vissa kan uppnå fantastiska resultat och få vitare tänder snabbt utan komplikationer, drabbas andra av ilningar, skador på emaljen och i värsta fall frätskador på tänder och tandkött. Skador tillhör som sagt ovanligheten men är trots allt något du måste känna till.

Det allra säkraste är att boka ett besök hos sin tandläkare innan sitt första ingrepp så att du kan få ett proffs åsikt om huruvida tandblekningspennor är rätt för dina tänder.

Vidare finns det ett par riskgrupper som antingen helt ska undvika tandblekning eller som bör rådfråga sin läkare/tandläkare innan man påbörjar en behandling.

Gravida

Gravida bör undvika alla former av tandblekning. En del blekningsmedel är starka och kan skada fostret.

Minderåriga

De som inte fyllt 18 år får inte lov att bleka tänderna hemma eller hos tandläkaren.

Sjuka

Är man sjuk eller tar vissa läkemedel bör undvika tandblekning. Rådfråga alltid din läkare först!

Rökare

Rökning ger missfärgade tänder och den som röker under en behandling riskerar att missfärga tänderna ytterligare.

Snusare

Samma sak gäller för snusare som för rökare.

Andra blekmedel för tänder

Blekningspennor må vara ett av de lättaste sätten att göra en tandblekning hemma, men det är inte den enda metoden och dessutom inte den mest effektiva. Har du gula tänder som du vill bleka kan du även överväga följande behandlingar:

  • Plasmaljus kombinerar kraften av en tandblekningsgel med UV-ljus för optimala resultat.
  • White Strips är om möjligt ännu lättare att använda än blekningspennor.
  • Blekningskit innehåller olika blekningsprodukter såsom pennor, lampor och skenor.

Huskurer för vitare tänder

Slutligen finns det en rad huskurer som påstås kunna bleka dina tänder. Naturliga huskurer saknar dock forskning och är därför inte något som vi kan ställa oss bakom då resultaten inte går att garantera.

Är du trots det intresserad i naturlig tandblekning så kan vi berätta att det finns teorier om att allt från bikarbonat och kol till kokosolja och citron kan användas till att bleka tänder. Läs mer om naturlig tandblekning i vår guide till huskurer för vitare tänder, eller titta närmare på de bästa aktörerna i branschen i våra detaljerade recensioner.