Bleka tänderna

Missfärgade tänder är något som de flesta av oss upplever någon gång i livet och då kan det vara skönt att veta att lösningen är mycket enkel. Du kan idag bleka tänderna med en rad olika metoder, antingen hemifrån med ett tandblekningskit eller hos tandläkaren.


I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hur du bleker tänderna hemma samt tipsar om de bästa produkterna och metoderna.

bleka tänderna
tandblekning före och efter

Tandblekning bäst i test – vi hjälper dig hitta rätt metod för att bleka tänderna

Om du önskar dig vitare tänder så har vi bra nyheter. Tack vare de många alternativ som erbjuds på marknaden har det aldrig tidigare varit så enkelt att bleka sina tänder.

Problemet är bara att det kan vara svårt att hitta rätt i den djungel av produkter som finns tillgängliga, vilket vi så klart kan hjälpa dig med.

Denna sajt skapades för att hjälpa våra läsare hitta den mest lämpliga tandblekningsmetoden för just dem. För att lyckas med detta har vi testat alla de marknadsledande produkterna och recenserat de absolut bästa på denna sajt.

Innan du klickar dig vidare till våra detaljerade recensioner uppmanar vi dig att fortsätta med följande guide. Nedan listar vi nämligen de olika metoderna du kan välja mellan med beskrivningar av hur de går till samt för- och nackdelar med alla. Tanken är att du ska kunna bilda dig en uppfattning om vad som erbjuds och dina behov innan du börjar välja mellan produkter.

Bleka tänderna hemma jämfört med hos en tandläkare

Först tänkte vi ta en snabb titt på för- och nackdelarna med att bleka tänderna hemma jämfört med hos en tandläkare.

Fördelar med tandblekning hemma

 • Enkelt och smidigt – börja bleka tänderna redan om nån dag
 • Betydligt billigare än hos tandläkaren
 • Bra blekningsmedel för hemmabruk är peroxidfria

Fördelar med tandblekning hos tandläkare

 • Man får professionell rådgivning
 • Potentiellt bättre resultat
 • Blekning även med brister i munhygien

Nackdelar med tandblekning hemma

 • Svårare att få bra rådgivning
 • Risk för sämre resultat
 • Huskurer saknar i regel stöd för sin påstådda verkningsgrad

Nackdelar med tandblekning hos tandläkare:

 • Mycket dyrare än att bleka tänder hemma
 • Tar längre tid att beställa skenor
 • Mer besvärligt då man måste besöka sin tandläkare

Varför bleker man tänderna?

Anledning till varför man vill bleka tänderna är enkel: man vill helt enkelt ha vitare tänder för att förbättra sitt helhetsintryck och leende samt ge självförtroendet en boost. Det är orsaken till att en stor majoritet av alla människor väljer att bleka tänderna.

En vanlig orsak till tandblekning är att man ska få en ny krona. Då kan man vilja bleka resten av tänderna så att de matchar den nya vita tanden. Det finns även läkemedel, däribland antibiotika, som kan missfärga tänder, samt drycker med färgämnen (både naturliga och artificiella) och mat.

Oavsett orsaken är det i slutändan ett fåfängt beslut vilket det inte är något fel med. Dagligen lägger sig tusentals människor under nålen för att genomföra diverse kosmetiska ingrepp som är betydligt mycket mer riskabla och kostsamma än att bleka sina tänder.

Värt att veta är att gula och bruna missfärgningar är de som reagerar bäst på tandblekning medan missfärgningar från amalgamfyllningar eller andra skador på tänderna kan vara svårare att bleka ordentligt.

Du kan också välja att bleka tänderna med produkter som samtidigt som de bleker också hjälper till att stärka emaljen, vilket innebär att man kan höja kvaliteten på sina tänder när man bleker dem.

Bleka tänderna hemma

Som sagt finns det flera olika metoder man kan använda för att bleka tänderna hemma. Vissa av metoderna är beprövade medan andra är intressanta huskurer som man bör förvänta sig blandade resultat av.

De fyra vanligaste tandblekningsmetoderna till hemmet är:

White Strips

Den idag kanske mest välkända metoden är så kallade white strips. Till skillnad från andra metoder är white strips mycket enkla att hantera på egen hand, även om man aldrig tidigare har blekt sina tänder.

White strips är simpla remsor med en blekningsgel som man enkelt fäster på sina tänder; utan krångel och kladd. En nackdel med dessa produkter är att de oftast inte täcker tänderna hela vägen bak i munnen. Därför passar de bättre för personer som antingen redan har blekt tänderna eller som inte behöver bleka dem så många nyanser.

Huskurer

Naturliga kosmetiska produkter är som vida känt ett omdebatterat ämne som i regel saknar forskning och kvalitetstester som styrker deras verkningsgrad. Trots detta är det fortfarande en populär, om än oftast ineffektiv, metod för tandblekning hemma.

 1. Bikarbonat – Genom att blanda bikarbonat och vatten till en tandkrämsliknande kräm som man sedan borstar tänderna med kan man få ett vitare leende. Partiklarna i bikarbonaten och den vita färgen ska tillsammans främja vitare tänder.
 2. Kol – Att borsta tänderna med aktivt kol ska också ha en blekande effekt på tänderna. Enligt teorier drar kolet till sig orenheter i tänderna och de ämnen som orsakat missfärgningen.

Kokosolja – Entusiaster menar att man kan förbättra sin munhygien samt bleka sina tänder genom att regelbundet gurgla munnen med kokosolja, helst precis innan eller efter du borstar tänderna som vanligt. Detta är en av de mest omdebatterade sätten.

Blekningskit

Ett blekningskit innehåller flera olika produkter som används till att bleka tänder. Och som du kan läsa i våra recensioner kan man idag köpa blekningskit i olika storlekar, vissa innehåller allt man behöver för blekare tänder såsom white strips, skenor, blekningspennor, etc. Det finns också startkit för nybörjare och mer begränsade paket där man exempelvis endast får en blekningspenna med ett par tillbehör.

Blekningskit är en av de mest effektiva och beprövade metoderna för den som vill bleka tänderna hemma. Det finns idag ett stort antal företag som erbjuder diverse blekningskit för tänderna och vi har testat de allra bästa. På denna sajt har vi samlat all information om dessa blekningskit.

Blekningspenna

En blekningspenna är ungefär samma storlek som en vanlig bläckpenna och den används till att applicera blekningsgel på tänderna. Det råder inget tvivel om att blekningspennor är den smidigaste och enklaste tandblekningsmetoden. Däremot är resultaten inte alltid de bästa, framför allt när pennorna inte används i kombination med andra produkter.

De varumärken som vi har rekommenderat och recenserat på denna sajt säljer olika typer av blekningspennor och nödvändiga tillbehör.

 • Plasmaljus (Blue Light)

Plasmaljus är en metod där man kombinerar blekningsgeler med ett plasmaljus som aktiverar gelen. Denna metod anses vara en av de mest effektiva för hemmablekningar och många jämför dem med de behandlingar man får hos tandläkaren.

Behandlingar med plasmaljus är ofta något dyrare då de levereras med en apparat att applicera ljuset med.

Att bleka tänderna hos en tandläkare

Vill man istället bleka tänderna hos en tandläkare finns det två tillvägagångssätt. Tänk dock på att det är tandläkaren och framför allt din munhygien som avgör vilket alternativ som lämpar sig bäst.

Gel

Gel fungerar på exakt samma sätt som de flesta metoderna för tandblekning hemma. Skillnaden är att man istället för att få enklare skenor som man formar genom att värma dem i vatten får skenor som designats utefter dina tänder och ditt bett. Dessa skenor kan dock ta flera veckor innan de är färdiga då de oftast görs av tredje parter.

Ibland har tandläkare tillgång till andra geler och blekningsmedel än vad som finns tillgänglig för gemene man.

UV-Ljus

En UV-ljusbehandling är en kombination av en gelbehandling och starkt UV-ljus som markant stärker den blekande effekten. På många sätt är UV-blekning av tänderna den mest effektiva – om än mer tidskrävande – sättet att bleka tänderna på.


OBS! Många tandläkare låter sina patienter fortsätta behandlingen på egen hand. Efter att skenan utformats och första behandlingen har genomförts kan tandläkaren skicka hem dig med gel som du kan använda själv.

Tandblekning pris – kostnaden för att bleka tänderna

Priserna för en tandblekning varierar mycket. Kika på vår sammanfattning nedan och jämför de bästa hemmalösningarna för tandblekning.

Beconfident

Med över en halv miljon kunder och apoteksgodkända produkter är BeConfident en av de absolut ledande aktörerna i branschen.

*Startkit från 499 kr och en 100% nöjd-kund-garanti

Dentaworks

Erbjuder EU-godkänd tandblekning och en rad blekningsprodukter, däribland plasmaljus och blekningspennor.

*Startkit – 499 kr och helt fri från peroxider

Dentway

skyltar med att deras behandling är samma som hos tandläkaren och de har över 1 miljoner nöjda kunder.

*Startkit – 495 kr och vitare tänder på 3 till 7 behandlingar

WhiteOne

En av de mer namntunga aktörerna på marknaden just nu. Erbjuder tandblekning och andra kosmetiska produkter, från hårvård till kosttillskott.

*Startkit – 599 kr med en tandblekningspenna som inkluderas i priset

En likvärdig behandling hos folktandvården kan lätt landa på uppemot 3 000 kr hos och betydligt högre hos privata tandläkare. 

Nöjd-kund-garanti

En av de största fördelarna med att bleka tänderna hemma är att fler av dagens ledande varumärken erbjuder nöjd-kund-garantier. Det innebär att du kan få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med resultatet eller om behandlingen inte lever upp till det som utlovats av företaget.

Varumärken har i regel olika villkor för sina garantier och för att dubbelkolla vad som gäller hänvisar vi dig till våra recensioner. Alternativt kan du kontakta företaget och få mer information på deras respektive hemsidor.

Som du säkert förstår kan du inte förvänta dig samma grymma service från din tandläkare då de sällan erbjuder några garantier, oavsett om du går till en privatklinik eller folktandvården.

Med det sagt har de ledande varumärken som vi testat och rekommenderar fenomenala produkter med nöjda kunder.

Hur lång tid tar det att bleka tänderna?

En tillfredsställande tandblekning kan ta mellan 3 dagar och flera veckor beroende på metoden du använder samt dina tänders skick. En bra tumregel är att det går snabbare att bleka tänderna hemma än hos en tandläkaren. Anledningen till detta är att det ofta tar flera dagar upp till veckor att få en specialbeställd skena. Bleker du istället tänderna hemma kan du få produkterna levererade till dörren redan inom 1-2 dagar.

Om din tänder inte har mycket missfärgningar kan du räkna med att processen går snabbare än om du har omfattande missfärgningar.

Ett bra exempel på hur snabbt man kan få vitare tänder är BeConfident som utlovar att deras “Tandblekning Dual Boost X2 Kit” kommer göra dina tänder minst 4 nyanser vitare på 7 dagar, 5 nyanser vitare på 10 dagar och 1-2 nyanser vitare på imponerande 30 minuter!

Finns det risker med att bleka tänderna?

Du bör vara medveten om att det finns vissa risker kopplade till tandblekning. Som tur är kan de flesta av riskerna helt undvikas med litel förkunskap.

En av de viktigaste faktorerna att ha koll på är att en del blekningsgeler och medel innehåller ämnen som kan vara potentiellt skadliga för människor. Därför bör man välja ett medel som är så naturligt som möjligt och helst peroxidfritt – vilket de produkter som vi rekommenderar är.

Vidare finns det särskilda riskgrupper som inte bör eller får lov att bleka sina tänder.

Rökare & Snusare

Tobaken i snus och rök kan missfärga tänderna och försämra slutresultatet när du bleker tänderna. Dessutom kan vissa ämnen i produkterna förvärra de skador som kan uppstå i munhålan efter ett långvarigt tobaksbruk.

Gravida

Är man gravid eller ammar ska man inte bleka tänderna då forskning pekar på att det kan ha en negativ inverkan på fostret eller barnet.

Dålig tandhygien

Har man en bristfällig tandhygien med karies och skador kan tandblekning förvärra dina problem och bör därför undvikas. Man ska även bli av med all tandsten innan man börjar bleka tänderna.

Läkemedel (antibiotika)

Många läkemedel kan missfärga tänderna och reagera negativt i kontakt med ämnen i populära tandblekningsmedel. Tar du mediciner ska du därför alltid rådfråga din läkare innan du sätter igång.

Minderåriga

I Sverige får man inte lov att bleka sina tänder förrän man fyllt 18 år. Det gäller både hemma och hos tandläkaren, med undantag för unika situationer där tandblekning anses vara värt risken för att förbättra en minderårigs förutsättningar, exempelvis vid skador eller omfattande missfärgningar).

Kan man bleka en rotfylld tand?

En fråga vi ofta får höra är om det går bra att bleka rotfyllda tänder och svaret är faktiskt ja. Faktum är att man ofta genomför tandblekning efter rotfyllningar för att se till att alla tänder har samma nyans. Rotfyllda tänder kan också blekas inifrån med en metod som kallas intern blekning där kronan tas bort av en tandläkare som sedan bleker tanden innan kronan sätts tillbaka.

Har du nyss fått en rotfyllning bör du inte bleka tänderna utan att först rådfråga din tandläkare.

Är du osäker på om tandblekning är för dig bör du alltid överväga rådgivning innan du sätter igång. Du kan givetvis vända dig direkt till din tandläkare, fast ännu enklare är det att använda sig av DentaWork som erbjuder gratis rådgivning innan du beställer dina produkter.

Fortsatt behandling – håll dina gula tänder vita

Hur håller man sina tänder vita efter att man blekt dem?

Svaret beror på metoden du använder för blekningen samt orsaken till varför tänderna missfärgades från första början.

Givetvis måste du sluta med rutinerna som missfärgar dina tänder, exempelvis om du röker eller snusar. Du kan inte förvänta dig att tänderna förblir vita om du fortsätter att skada dem.

Beroende på vilken metod du använt dig av kan du antingen fortsätta behandlingen själv eller hos ett proffs. Har du beställt ett startkit till att bleka tänderna så styr du själv över behandlingen och kan fortsätta så länge som det anges i instruktionerna. Det kan vara direkt skadligt att fortsätta behandlingen längre än rekommenderat.

Har du gått till en tandläkare för att bleka tänderna kan det krävas att du gör återbesök för att upprätthålla behandlingen. Fast i de flesta fall låter tandläkare dig fortsätta behandlingen hemifrån så länge man använder skenan och de geler som tillhandahållits.

Att tänka på innan du bleker dina tänder hemma

För att knyta ihop säcken har vi samlat våra 5 viktigaste tips att tänka på innan du börjar bleka dina tänder.

Hitta den metod som passar dig bäst

Det första steget är att bestämma sig för vilken blekningsmetod man vill använda sig av. Börja med att avgöra om du vill göra det hemma eller med ett proffs. Jämför sedan olika alternativ och hitta det du tror kommer ge dig bäst resultat.

Använd menyn högst upp på sidan för att klicka dig vidare till våra andra tandblekningsguider och företagsrecensioner. Du hittar även länkar till våra recensioner i denna guide.

Följ instruktionerna till punkt och pricka

För bästa resultat och minimerad risk att något går snett måste du följa alla instruktioner du får. Det spelar ingen roll om det är instruktionerna som kommer med produkter du beställer eller råd från din tandläkare. Dina tänder är enormt viktiga och du vill inte orsaka skador som annars hade varit lätta att undvika.

Avsluta behandlingen om du upplever problem

Tveka aldrig att avsluta en behandling om du upplever att dina problem förvärras eller om det uppstår nya komplikationer. Som vi tidigare nämnde erbjuder de stora aktörerna i branschen nöjd-kund-garantier som försäkrar att du får pengarna tillbaka om du är missnöjd eller få problem av behandlingen.

Du måste även vara öppen och ärlig med din tandläkare gällande besvär du upplever.

Påskynda inte processen

I likhet med att du måste följa instruktionerna till punkt och pricka så får du inte heller stressa processen. Att göra fler behandlingar oftare än rekommenderat kan resultera i skador eller försämrade resultat.

Alla tandblekningsprodukter har utvecklats för specifika ändamål och de fungerar absolut bäst om man inte stressar.

Använd våra rekommenderade produkter – blek gula tänder

Slutligen vill vi ännu en gång poängtera vikten av att enbart förlita sig på etablerade och pålitliga företag. Detta gör du lättast genom att använda dig av de produkter och varumärken som vi och miljontals andra användare redan har testat och är nöjda med.

Risken är nämligen överhängande att du blir besviken eller få besvär som annars hade kunnat undvikas om du använder opålitliga aktörer.