Tandblekning med laser är en het trend

Tandblekning med laser

Det finns flera sätt att bleka sina tänder på. Den vanligaste metoden är olika blekgeler som antingen kan utföras hos tandläkare eller hemma. En av de nyare metoderna för att bleka tänderna är genom laser, en metod som bara utförs på kliniker. Laserblekning kan också vara blekning med plasmaljus eller UV-ljus. 

Även när laser används som metod krävs en blekgel på tänderna. Skillnaden är att laserlampan aktiverar blekgelen. Att bleka tänderna med laser är alltså en kombinationsmetod som allt fler privata kliniker erbjuder.

Att bleka tänder med laser är en metod som används för att effektivisera tandblekningen. Vid vanlig tandblekning hos tandläkaren eller hemma kan du behöva genomföra behandling några dagar eller omgångar, medan lasertandblekning kräver 60 minuter och sedan är behandlingen klar. 

Hur bleker man tänder med laser?

Lasertandblekning utförs bara på kliniker. Behandlingen pågår vanligtvis i 60 minuter. En del kliniker erbjuder också en tandundersökning för att kontrollera kvaliteten på tandköttet och tänderna. 

Vanligtvis inleds behandlingen med att tänderna putsas. Detta för att minska risken för missfärgningar eller fläckar. Därefter får du blekgel applicerad på tänderna. Blekningsgelen aktiveras genom lasern och kan behöva bytas ut en eller två gånger under behandlingen. 

När behandlingen är klar behöver munnen sköljas ur, eftersom blekmedlet kan vara så starkt att det annars är frätande. En del kliniker erbjuder fluorbehandling för att bygga upp ett skydd på tänderna efter blekningen.

Risker med tandblekning med laser

De risker som finns med lasertandblekning är, likt annan tandblekning, att många får ilningar en period efter blekningen. Det blekmedel som används kan också skada tänderna och emaljen. Blekmedel får innehålla max 6% väteperoxid enligt EU-bestämmelser och blekmedel med 0.1-6% väteperoxid får endast användas av tandläkare, på grund av dess höga risk att skada tänderna eller tandköttet.

Tandblekningsmetoder hemma är att föredra

Fördelen med att bleka tänderna med laser är att det är en kort behandling jämfört med andra tandblekningsmetoder. Tandblekningsmetoder hemma kan dock vara att föredra utifrån tre aspekter. Det ena är kostnaden, då tandblekning med laser vanligtvis kostar från 1000 kronor och uppåt beroende på kliniken. Tandblekningskit att använda hemma kostar normalt under 1000 kronor. Det andra är att det starka blekmedlet som kan användas på klinik utsätter din munhälsa för en frätrisk. Det tredje är att laser och olika typer av UV-ljus kan skada munhälsan, eftersom en del ljus liknar förstärkta, komprimerade solstrålar. 

Vill du ha tips på andra tandblekningsmetoder, som du dessutom kan göra hemma, kan du läsa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *