Huskurer – bleka tänderna naturligt

Sedan urminnes tider har vi människor använt alla möjliga sorters kurer för att få vitare tänder. De flesta av dessa behandlingar är huskurer där man använder vardagsprodukter till att bleka tänderna, vilket vi kommer titta närmare på idag.

Huruvida dessa kurer fungerar för tandblekning är ett omdebatterat ämne. Samtidigt som det saknas forskning för att stödja behandlingarna finns det människor som svär vid hur effektiva de kan vara.

Vi rekommenderar dock tandblekningskit för hemmabruk som är moderna produkter speciellt framtagna för att bleka dina tänder på ett säkert sätt. Se vilka produkter vi rekommenderar.

För- och nackdelar med naturlig tandblekning

Innan vi tar en titt på de bästa huskurerna för tandblekning och ger tips på alternativa tandblekningskurer behöver vi kolla närmare på för- och nackdelarna med naturlig tandblekning.

På så sätt kan du ha realistiska förutsättningar för hur din behandling kommer gå och de resultat du kan förvänta dig.

Fördelar med huskurer tandblekning

  • Enkelt att utföra på egen hand i hemmet
  • Billigare än många andra behandlingar

Nackdelar med huskurer tandblekning

  • Naturlig tandblekning saknar helt stöd från forskningsvärlden
  • Risken är stor att man skadar munhålan eller orsakar slitage
  • Du kan förvänta dig sämre resultat än med moderna tandblekningsprodukter

Rekommenderade produkter för tandblekning hemma

Testvinnande produkter för att enkelt bleka dina tänder hemma.

tandblekning hemma med dentway

Dentway – Bäst i test!

★★★★★ 

Tandblekningen som vi tycker är Bäst-i-Test. Bäst resultat på kortast tid, till mest förmånliga pris. Rekommenderas därmed varmt!

495 SEK

  • Komplett tandblekningskit
  • Peroxidfri och skonsam
  • Snabb 30 min behandling
  • Flera nyanser vitare tänder
  • Rådgivning av tandsköterska
  • Gratis frakt!

Läs recension

Dentaworks tandblekning hemma


Dentaworks

★★★★☆ 

Dentaworks är ett komplett kit som ger bra resultat till ett bra pris. Rekommenderas för sina tydliga instruktioner.

499 SEK

  • Pengarna-tillbaka-garanti
  • Peroxidfri / 100% emaljsäker
  • Upp till 10 nyanser vitare tänder på en vecka
  • Fri frakt av startkit
  • 1 – 2 dagars leveranstid

Läs recension

White One Ultimate tandblekningspaket


White One

★★★★☆ 

Whiteone är en stor aktör med över 100.000+ nöjda kunder i Sverige. Här får du ett gediget startkit för upp till 4 nyanser vitare tänder på 14 dagar.

599 SEK

  • Stort kit med flera produkter
  • EU-godkända
  • 100.000+ nöjda kunder i Sverige
  • Fraktavgift 49 kr
  • 1 – 2 dagars leveranstid

Läs recension

Populära huskurer för vitare tänder

Med det ur vägen är det dags att lära sig mer om de mest populära metoderna för den som vill bleka tänderna med huskurer. Produkterna nedan har olika verkningsgrad och kan ge varierande resultat beroende på hur missfärgade och/eller skadade dina tänder är. Därför kan det vara fördelaktigt att läsa på ordentligt innan man sätter igång


Bleka tänderna med bikarbonat

Bikarbonat är förmodligen den mest beprövade av alla naturliga tandblekningsmetoder, perfekt för den som vill bleka tänderna hemma. Enligt de teorier som stödjer tandblekning med bikarbonat har produkten både en blekande och slipande effekt på tänder vilket är anledning till att det kan hjälpa ta bort missfärgningar.

För att bleka tänderna med bikarbonat måste du blanda pulvret med vatten tills du får en tandkrämsliknande pasta som du sedan applicerar på tänderna precis som när du borstar tänderna. Vill du ha en bättre smak kan du använda vanlig tandkräm i blandningen.

Man kan bleka tänderna med bakpulver istället men då behöver du ungefär dubbelt så mycket av produkten som när du bara använder bikarbonat.

Vad är bikarbonat?

Bikarbonat är ett pulver som man använder inom bakning. Det är också en av huvudingredienserna i bakpulver.

OBS! Man bör inte använda bikarbonat till tandblekning mer än 2-3 gånger i veckan då det kan skada både tänder och tandkött.

Undvik väteperoxid för vitare tänder

Många traditionella tandblekningsmetoder innehöll väteperoxid förr i tiden. Idag är dock de bästa kurerna helt peroxidfria eftersom väteperoxid kan vara direkt skadligt för emaljen och ofta leder till ilningar.

Därför tycker vi du bör undvika att testa väteperoxid för att bleka dina tänder.

Tandblekning kol

Även aktivt kol kan man köpa på apotek och i välsorterade mataffärer. Aktivt kol är inte direkt skadligt för människor och är därför en bra och skonsam huskur för vitare tänder.

Som tandblekningsmetod fungerar aktivt kol då det absorberar orenheter, partiklar och smuts som fastnat på och runt tänderna. Tanken är att detta bleker eller helt tar bort missfärgningar.

En av fördelarna med att använda aktivt kol för vitare tänder är att processen är mycket enkel. Allt man gör är att sprida lite kol på sin tandborste för att sedan skrubba tänderna innan man sköljer ur munnen och avslutar med att borsta med vanlig tandkräm.

På senaste har det blivit trendigt att bleka tänderna med aktivt kol och du har säkerligen redan sett andra borstar tänderna med kol på sociala medier och i reklam.

Vitare tänder med kokosolja

Trots att kokosolja har använts för att bleka tänder länge är det inte förrän på senare som metoden spridit sig i västvärlden. Metoden kallas ofta för “oil pulling” eftersom tanken är att man gurglar kokosolja i munnen för att dra (pul på engelska, därav namnet) ut orenheter i munhålan.

För att bleka tänderna med kokosolja krävs det att man regelbundet gurglar cirka två teskedar med oljan i munnen i 1-2 minuter. Efter varje behandling måste man borsta tänderna ordentligt så att kokosoljan inte sitter kvar på tänderna där den orsaka fortsatta problem.

Det har rapporterats om personer som skadat tandkött och fått hål i tänderna av kokosolja så använd metoden med försiktighet.

Bleka tänderna hemma med gurkmeja

I motsats till den allmänna uppfattningen att gurkmeja färgar allting gult (vilket det förvisso gör i de flesta fall) kan det faktiskt användas till att bleka tänderna.

Det finns ett par olika sätt att använda gurkmeja för tandblekning och vad de alla har gemensamt är att man alltid blandar ut kryddan först. Det vanligaste är att man blandar lika delar gurkmeja och kokosolja för att skapa en sorts naturlig tandkräm, men man kan också blanda kryddan med vatten- För ännu bättre resultat kan man testa att blanda i lite bikarbonat.

Som sagt kan gurkmeja färga det mesta gult och det kan vara svårt att få bort fläckar så var försiktigt när du bleker tänderna med gurkmeja.

Bleka tänderna med andra metoder

Förutom de ovannämnda tillvägagångssätten finns det uppgifter om att många andra naturliga produkter kan användas till tandblekning. Några av dem inkluderar:

Salt

Saltkornen har en slipande effekt på tänderna. Saltet blandas med fördel ut med tandkräm för bättre en smak.

Citron

Vissa påstår att citroner kan ha en blekande effekt på tänderna. Du väljer själv om du vill borsta tänderna med citron eller om hellre gurglar det.

Jordgubbar

Huruvida jordgubbar kan användas för vitare tänder är ett debatterat ämne. Det påstås i alla fall att både jordgubben i sig och den små fröna kan bleka/slipa tänder.

Äppelcidervinäger

Vinäger har en frätande och bakteriedödande effekt vilket kan ge bättre munhygien och vitare tänder.

Fungerar naturlig tandblekning?

Det är en bra fråga. Vissa påstår uppenbarligen att man kan använda naturliga produkter till att bleka tänderna medan andra motsätter sig idén. Samtidigt innehåller många av de ledande tandblekningsprodukterna på marknaden endast naturliga ämnen, vilket borde bekräfta att naturlig tandblekning fungerar.

Huskurer är dock inget att rekommendera då det saknas forskning som stödjer metoderna. Risken finns därför att du orsakar mer skada än nytta, varför de allra flesta tandläkare också motsätter sig konceptet.

Till skillnad från med andra kurer såsom blekningspennor och geler kommer du aldrig kunna bleka dina tänder till en ljusare nyans än den grundfärg. Du kan med andra ord bli av med missfärgningar och få en jämnare färg på tänderna, fast inte göra dem vitare än de normalt sett är.

Bleka tänder hemma utan huskurer

Om du är en person som helst tar det säkra före det osäkra så rekommenderar vi att du inte använder huskurer för vitare tänder. Det finns nämligen en rad testade och effektiva tandblekningsbehandlingar på marknaden. Dessa behandlingar kan dessutom utföras hemma vilket innebär att de är minst lika praktiska som naturliga alternativ.

Idag är de mest populära tandblekningsbehandlingarna följande:

Blekningskit

Det finns idag flertalet företag som erbjuder kompletta blekningskit som man kan få hemskickade. Dessa kit kommer oftast med blekningspenna, plasmaljus, skenor och alla redskap och produkter du behöver för att uppnå det där perfekta vita leendet. Vi har recenserat alla de ledande blekningskiten på denna sajt. Läs testet här.

Blekningspenna

Förmodligen den mest praktiska metoden för tandblekning på marknaden och perfekt för nybörjare. Med hjälp av en liten “penna” applicerar du ett tunt lager blekningsgel på tänderna.

Se populära tandblekningspennor här.

White Strips

Små remsor som redan behandlats med blekningsmedel och som enkelt klistras på tänderna. Även detta är ett enkelt och nybörjarvänligt sätt att bleka tänderna på.

Hitta populära white strips här.

Tandläkaren

Man kan även besöka sin tandläkare för att bleka tänderna. Detta är en säker och pålitligt tandblekningsprocess, men den är betydligt mer tidskrävande då den ofta kräver flera återbesök. Idag använder tandläkare i regel samma ämnen som finns i hemmakiten.

Naturlig tandblekning hos tandläkaren

I Sverige finns det inte tandläkare som erbjuder naturlig tandblekning med huskurer. Som utbildade läkare förlitar de sig alltid på forskning och skonsamma behandlingar som man vet fungerar.

Därför kan du inte gå till tandläkaren och få vitare tänder med bikarbonat, gurkmeja eller aktivt kol. Med det sagt erbjuder de flesta tandläkare tandblekningsmedel som endast innehåller naturliga produkter som inte är skadliga för människor.

Hitta den bästa tandblekningsmetoden för dig

Målet med denna sajt är att hjälpa våra läsare hitta den lämpligaste metoden för tandblekning. För att göra detta har vi granskat och testat alla de ledande aktörerna på marknaden och valt ut de som ger bästa resultat.

Vill du läsa mer om dessa produkter kan du klicka dig vidare med länkarna i ovanstående guide, alternativt använda menyn högst upp på sidan för att hitta den guide eller recension som du letar efter.

Oavsett hur du väljer att bleka dina tänder så vill vi passa på att önska dig lycka till!